Uterum, pensionärskuvös, drivhus, glashus, inglasad altan – kärt barn har många namn. Sanningen att säga vill alla numera ha större eller mindre inglasade altaner, terasser eller balkonger.
"Att inglasade uterum är så populära är inte så konstigt. Vi vill ju kunna vara utomhus utan att behöva frysa, eller få vatten på oss. En inglasad altan gör det ju fullt möjligt. Inglasningen gör det möjligt att ha full sikt ut och samtidigt skydda oss mot väder och vind."
Ett uterum som är inglasat gör att det går att ställa ute växter som inte klarar av det kalla klimat som vi har här. Där kan du gott och väl ställa in ett olivträd, ett citronträd eller någon annan känslig planta. Där kan du ställa ute pelargonerna redan i mars och ha dem kvar till oktober. Ju mer ljus pelargonerna får, desto bättre mår de. Se bara till att de inte får direkt solljus, det gillar de inte. Vattna dem regelbundet, och undvik att vattna direkt ovanpå blommorna och bladen. I uterummet kan du även odla tomater, gurkor, paprikor och alla slags grönsaker som växer ovanför markytan. Om du väljer att odla olika växter i uterummet blir det som ett litet växthus där plantorna kan få tillfälle att växa i lugn och ro.
Få solskydd i uterummet
Men hur blir det under väldigt heta och torra somrar, som den vi upplevde förra året? Om solen lyser på den inglasade altanen eller balkongen, blir även vi, som sitter i uterummet lika varma och heta, som plantorna i ett växthus – och det kanske man inte vill.
"Önskar man sig solskydd i uterummet finns det i princip samma möjligheter till det som när man monterar solskydd i vanliga fönster. Hur solskydden bör monteras beror på hur det inglasade uterummet är byggt."
Har man byggt uterummet med regler och träpaneler, är det lättare att själv fästa en persienn eller gardin med en skena, i regeln eller träpanelen. Har man däremot enbart aluminiumprofiler i den inglasade balkongen, verandan eller altanen, krävs det att man sätter upp dem med en specialbyggd skena för dessa. Det går även lika bra att montera en markis, utanför glaset, på samma sätt som vid ett vanligt fönster. Vilket av solskydden man vill använda beror på den egna smaken och vilka behov som man har.
Uterum blir vardagsrum men utomhus
En del arkitekter ogillar formen på uterummen. Byggen av uterum har formligen exploderat. Var och varannan vill ha inglasade altaner, balkonger och verandor. Det är kanske därför som som de inglasade altanerna och uterummen inte alla gånger är så genomtänkta arkitektoniskt. Därför kan man – om man önskar sig fina uterum som på ett snyggt sätt smälter samman med den egna villan– konsultera en arkitekt innan man bygger det inglasade uterummet.
God planering alltid bästa starten
Ska man bygga en snyggt inglasad altan, verandra eller balkong är en god planering bland den bästa början för att slutresultatet ska bli bra. Hur stort vill man att uterummet ska vara? Tänk på att ett för stort inglasat uterum gör att villan kan se förkrympt ut. Vill man bygga uterummet med ett riktigt tak, är även takets utformning mycket viktig. Om man misstänker att uterummet inte blir snyggt, såsom man önskar sig det hela, kan man istället bygga ett uterum som är helt avskiljt från villan, i någon del i trädgården i stället.
Andra inlägg
- Därför bör man alltid laga söndrigt bilglas
- Vanligaste frågorna om plastfönster
- Måste jag byta ut ett fönster som fått en spricka?
- Vad gör en glasmästare?
- Det är skillnaden mellan härdat och vanligt glas
- Metoder för härdat glas
- Glasets flertusenåriga historia
- Åk på glasbrukssafari!
- Allt fler vill ha behållare och förvaringar i glas